El president de la Diputació proclama la importància d'una prova respectuosa amb el medi ambient, en la qual participen 700 corredors, capaç de traslladar al món sencer un excepcional entorn natural que combina mar i muntanyes en un interval de pocs quilòmetres de distància
Hui s'ha presentat al pati de Les Aules de la Diputació de Castelló la sisena edició de la Mediterranean Epic, que es desenvoluparà entre el 9 i el 12 de febrer, la prova per etapes de bicicleta de muntanya més important del món; en paraules del president de la institució provincial, José Martí, «el tour de les proves de bicicletes de muntanya».
Una nova edició que tornarà a constar de quatre etapes, amb recorreguts de major duresa que en les edicions anteriors, on es donaran cita al voltant de 700 participants.
Segons ha informat l'organitzador, Héctor de la Cagiga, a la present edició assistiran 13 dels 15 millors corredors del món. I referent al Top Ten de dones, participen 6 d'elles.
La primera etapa és una ‘cronoescalada’ de 19,6 quilòmetres, que partirà de la Torre del Rei d'Orpesa, la segona amb començament i final a Castelló superarà els 80 quilòmetres, i la tercera i la quarta, entre Oropesa i Oropesa, seran de 104 i 52 quilòmetres respectivament.
Inversió rendible per a Castelló
José Martí considera que la Diputació realitza una gran inversió en secundar amb 95.000 euros una prova que «desplaça cap a la província durant quatre dies a 700 corredors i molts altres acompanyants, procedents de 31 països del món, amb el que això representa des del punt de vista econòmic per al sector turístic en un període de temporada baixa». A més, «ens permet mostrar al món el nostre excepcional medi natural, capaç de combinar mar i muntanya, a través de les retransmissions televisives que realitza Mediterranean Epic TV a 140 països». Entén que «promocionalment també representa una gran inversió a futur per a Castelló com a destinació turística».
Un vessant turístic que, lògicament, va unitat a l'esportiva, «perquè una institució pública està obligada a realitzar una difusió de l'esport, tan necessària en tants aspectes de la nostra vida per a la promoció de la salut i ocupació del temps lliure».
Respecte al medi ambient
No obstant això, el president ha deixat clara l'aposta de la Diputació de Castelló per fer compatible la realització d'aquestes grans proves esportives amb la preservació del medi ambient. Una idea en la qual també ha incidit la diputada provincial d'Esports, Tania Baños, en assenyalar que «som els primers a estimar a les nostres muntanyes i protegir-les» i que «la realització d'aquesta mena de proves ajuda a fer gran el nostre territori i la nostra província».
En matèria mediambiental també ha entrat el propi organitzador de la Cagiga en agrair que la Diputació, amb el president Martí i la diputada Baños al capdavant, sempre està disposada a ajudar «quan ens trobem amb enrocs burocràtics que dificulten la gestió de permisos i autoritzacions».
Raquel Tamarit
En l'acte de presentació ha pres la paraula la consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, qui ha incidit en la importància de la gran participació femenina amb la qual compta la prova que, a més, «ajuda a posicionar al País Valencià com a comunitat de l'esport».
Per part seua, Juan Miguel Gómez, en representació de la Fundació Trinidad Alfonso, ha destacat la capacitat d'adaptació de la prova a totes les adversitats, ja que malgrat la pandèmia s'ha celebrat tots els anys.
L'alcaldessa d'Orpesa, Araceli De Moya, ha posat l'accent en la importància que té per a la seua localitat la realització d'esdeveniments esportius a l'hivern, de cara a la desestacionalització del turisme, assenyalant que amb «amb proves d'aquest nivell internacional, ‘miel sobre hojuelas’».
El regidor d'Esports de Castelló, Omar Braina, ha mostrat la intenció de l'ajuntament de la capital de continuar donant suport a la carrera molts anys més «per tractar-se d'una prova que clarament, posiciona a Castelló».