L'activitat arqueològica que té planificada la Diputació de Castelló és tan diversa com interessant, ja que abasta des de coves habitades fa més de 10.000 anys fins a imponents fortaleses de l'alta i baixa Edat Mitjana de fa alguns segles.
La Diputació Provincial de Castelló protegix i difon el patrimoni arqueològic de la província amb un ambiciós Pla Anual d'excavacions en 14 jaciments.
La presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, ha destacat la “importància d'aprofundir i posar en valor el ric llegat arqueològic de la nostra província”, i ha assenyalat que “amb estes actuacions, no sols salvaguardem el patrimoni cultural de Castelló, sinó que donem a conéixer al món la nostra rica història”.
Així doncs, l'activitat arqueològica que té planificada la Diputació de Castelló, a través del Servei d'Arqueologia, per a este any 2025, és tan diversa com interessant, ja que abasta des de coves habitades fa més de 10.000 anys fins a imponents fortaleses de l'alta i baixa Edat Mitjana de fa alguns segles.
D'esta manera, les excavacions, en alguns casos projectes ja iniciats, es realitzaran en jaciments situats a Alcalà de Xivert, Atzeneta del Maestrat, Benafer, Benlloc, Cabanes, Eslida, l'Alcora, les Coves de Vinromà, Llucena, Montán, Serra d’en Galceran i Zucaina.
Totes estes actuacions, tal com ha subratllat la presidenta de la Diputació, estaran dirigides des del Servei d'Arqueologia de la institució provincial, però es duran a terme mitjançant la inestimable col·laboració dels respectius ajuntaments, així com de la Universitat Jaume I. És per això, que la presidenta provincial ha agraït “la col·laboració dels ajuntaments en estos treballs que, any després d'anys, van avançant en la recuperació i posada en valor dels vestigis més antics de la nostra terra”.
I és que, gràcies a estes actuacions arqueològiques que es duran a terme durant 2025, “continuarem obtenint informació sobre com vivien els habitants de Castelló al llarg de la prehistòria i de la història, però també de com morien, atés que molts jaciments van ser emprats com a sepulcres funeraris dels nostres avantpassats”, ha manifestat la màxima representant de la institució provincial.
Sens dubte, les restes trobades en els jaciments són molt interessants, ja que aporten detalls crucials sobre múltiples aspectes de la seua existència com la seua dieta, la seua herència genètica, esperança de vida o lesions i malalties patides en vida. “Tot un llegat imprescindible per a completar el coneixement sobre nosaltres mateixos”, ha insistit dient Marta Barrachina.
En este sentit, la presidenta de la Diputació de Castelló ha subratllat que “l'arqueologia, més enllà de proporcionar coneixement sobre el nostre passat, és una oportunitat per a fer créixer els nostres municipis i per a optimitzar la cultura i el turisme, sumant noves oportunitats”.
Per part seua, el diputat de Cultura, Alejandro Clausell, ha posat en valor el compromís continu de la Diputació de Castelló amb “la investigació arqueològica, la preservació del patrimoni i la promoció del coneixement històric de la província”, i ha enaltit el profund treball que realitzen els professionals del Servei d'Arqueologia per a “investigar sobre el nostre passat, i conéixer els esdeveniments més importants de la història de la província”.
Un servei de la institució provincial “essencial” que enguany complix 50 anys d'activitat incessant des de la seua creació en 1975. “Al llarg de tots estos anys, este serviei ha aconseguit enriquir l'oferta turística dels nostres municipis, i des del Govern Provincial continuarem treballant al costat dels professionals perquè la cultura arribe a tots els racons de Castelló”, ha indicat Alejandro Clausell.
En este mig segle d'existència, el Servei d'Arqueologia, i per tant la Diputació de Castelló, s'han convertit en referent imprescindible de la Prehistòria i l'Arqueologia castellonenques, tant en la investigació i assistència als municipis amb prop de 500 excavacions arqueològiques, com en la difusió, amb centenars de publicacions, conferències, xarrades, exposicions o visites guiades que “contribuïxen al gruix del coneixement atresorat del nostre passat provincial”, ha expressat el diputat de Cultura.
Calendari
La Diputació de Castelló manté des de 1975 este Servei d'Investigacions Arqueològiques amb l'objectiu de posar en valor i divulgar el ric patrimoni arqueològic que atresora la província.
D'esta manera, la programació prevista com a part del Pla Anual d'excavacions és la següent: jaciment El Castillejo (Benafer), ja realitzada durant el mes de març; Puntal del Mes de Pedrafita (Benlloc), període previst durant el mes d'abril; Cova Fonda (Llucena), mes de juny; Cova del Frare (Coves de Vinromà), durant juny de 2025; Cova de la Crebada (Atzeneta del Maestrat), mes de juliol; Tossal de la Vila (la Serra d'en Galceran), agost de 2025; Cabañiles (Zucaina), mes de setembre; Carapito (l'Alcora), durant el mes d'octubre; Cova de la Penya (Eslida), previst per a novembre; i, finalment, la Cova dels Diablets (Alcalà de Xivert) també previst per a novembre de 2025.