La institució provincial, amb la col·laboració de Respira Comunicació i la Marató bp Castelló, col·loca a la província com a pionera en la lluita contra la LGTBI-fòbia en l'esport
La Diputació de Castelló ha col·locat a la província castellonenca al capdavant en la lluita contra la LGTB-fòbia en l'esport impulsant el que serà el primer quilòmetre arc iris d'una marató a Espanya. Aquesta mesura, pionera en tot el país, i que compta amb la col·laboració de Respira Comunicació i la Marató bp Castelló, estarà activa el diumenge 26 de febrer en la Marató bp Castelló, i també comptarà amb animació i cartelleria amb missatges que visibilitzen la comunitat LGTBIQ+, vinculant els valors de l'esport a la llibertat i la igualtat.
El punt 'Quilòmetre Arc Iris' estarà retolat, hi haurà un set de DJ i la participació de 'drags queen' que amenitzaran el pas de les i els corredors. Així, la Diputació fa de Castelló una província pionera en aquesta lluita i en conquistar espais per a fer-los segurs.
Aquesta iniciativa forma part de les accions impulsades per l'àrea d'Esports que dirigeix la diputada provincial Tania Baños amb motiu de la commemoració aquest mes del Dia Internacional Contra la LGTB-fòbia en l'esport. Així mateix, dins del programa d'actes, ahir va tindre lloc un col·loqui a la Casa de la Mar sota el lema "Castelló, una província unida contra l'LGTBI-fòbia a l'esport", amb la participació de Tania Baños, el waterpolista Víctor Gutiérrez i Juanma Medina, director de carrera en la Marató bp Castelló, entre altres.
Baños va ser l'encarregada d'inaugurar la jornada i va destacar que aquest esdeveniment, entre altres coses, "pretén secundar des de les institucions als clubs esportius en la seua importància per a fer el canvi, i normalitzar qualsevol tipus de situació entre els esportistes"
Per la seua part, el periodista, escriptor i mestre d'estudis LGBTI, José Mola, va assenyalar que l'esport "és un espai a conquistar perquè siga més segur per a la comunitat LGTBI". Josemola va ser l'encarregat de conduir la jornada amb el propòsit de donar a conéixer les diferents situacions a les quals s'enfronten persones que es dediquen a l'esport de manera professional i com aquestes gestionen l'odi que han patit i que encara pateixen. La programació va incloure una entrevista i col·loqui al waterpolista Víctor Gutiérrez i una taula redona amb referents de la comunitat LGBTQ+ i entitats esportives de la província de Castelló.
Víctor Gutiérrez va destacar que el motiu principal de la seua eixida de l'armari com a esportista d'elit va ser que "altres xiquets i xiquetes vegen que tenen un referent i que poden arribar a l'elit de l'esport sent els qui són, sense por". També, va convidar als assistents a convertir-se en "agents de canvi" i explicar en les seues llars o cercles íntims tot el que han viscut i escoltat en aquesta jornada per a sensibilitzar i "convertir-se en un instrument de canvi, respecte i inclusió cap a la diversitat".
En la taula redona va participar Valentina Berr, divulgadora LGTBI, activista i exfutbolista professional qui va narrar que "vaig deixar el futbol per salut mental. Hi ha moltes coses de l'esport que hem de canviar. Soc una mica més que la primera esportista trans federada a Espanya. Intente acostar les realitats no normatives a tota mena de públics".
En la jornada també van participar Naiara Martínez, psicòloga especialitzada en Psicologia Afirmativa LGTBI i tècnica del Programa de Diversitat Afectiu Sexual i de Gènere de l'UJI, Dammián López, entrenador del primer Club de Taekwondo LGTBI federat, Pepe Ortuño, entrenador del Club d'Atletisme running Castelló i Juanma Medina, vicepresident del Club d'Atletisme Running Castelló i director de carrera en la Marató bp Castelló i la 10k FACSA Castelló.