El Saló de Recepcions del Palau Provincial acull la conferencia ‘Reines de llegenda’ en la qual, la periodista ha convidat als presents a reflexionar sobre el poder, el gènere i la història des d'una perspectiva femenina, destacant les contribucions i complexitats de reines llegendàries.
La periodista Cristina Morató presenta en la Diputació de Castelló les gestes i assoliments femenins de les grans dones que van governar el món.
El Saló de Recepcions del Palau Provincial ha acollit, esta vesprada, la conferencia ‘Reines de llegenda’ en la qual, la periodista, escriptora i fotògrafa espanyola ha convidat a tots els presents a reflexionar sobre el poder, el gènere i la història des d'una perspectiva femenina, destacant les contribucions i complexitats de reines llegendàries.
Esta activitat, que ha reunit un gran nombre de persones, s'emmarca dins del cicle de xarrades-col·loqui ‘En primera persona’ organitzat per la Fundació Caixa Castelló, en col·laboració amb la institució provincial. “A través de les seues paraules, Cristina Morató ha acostat al públic castellonenc la història de dones intrèpides que van trencar barreres en el passat. Històries de superació que poden ser font d'inspiració en el present per als joves”, ha comentat el diputat de Cultura, Alejandro Clausell.
Per al responsable de l'àrea de Cultura, “estes conferències suposen una oportunitat per a conéixer, a través de diferents ponents, el nostre passat i les figures del nostre entorn que ens han deixat un llegat i una gran influència en la història singular amb la qual ha crescut culturalment el nostre país”.
Així doncs, durant el col·loqui, moderat per Alfredo Llopico, tècnic de Cultura de la Fundació Caixa Castelló, Morató ha destacat les figures de Catalina de Aragón, Catalina ‘la Grande’, Carlota de Mèxic, Isabel I d'Anglaterra i l'emperadriu Cixí, sense prejutjar res, contextualitzant la seua època i buscat què hi ha de veritat sobre la seua llegenda negra.
Per a l'escriptora, les dones són “les grans oblidades de la història i és necessari recuperar les gestes i els assoliments femenins. És tremendament injust i reflectix l'ascetisme que encara existix en molts àmbits, la invisibilitat de la dona en els llibres d'història. La història s'ha escrit des del poder i el poder el tenien els homes, i ells han escrit sobre les seues proeses i les seues gestes, oblidant el que van fer les dones”.
Durant la conferència, la periodista ha reivindicat el paper de les dones en la història, mostrant com moltes d'elles, malgrat les adversitats i restriccions socials, van aconseguir exercir una influència notable en els seus respectius contextos. “Ha posat en manifest la història de dones inspiradores i ha animat als presents, sobretot, al públic jove, a seguir els passos de totes elles”, ha subratllat Clausell.