Anar a la Web de la Diputació de Castelló

Marta Barrachina destaca la gestió àgil i resolutiva de la Diputació de Castelló en un any marcat per donar una resposta immediata i ser eficaç davant les emergències

Marta Barrachina destaca la gestió àgil i resolutiva de la Diputació de Castelló en un any marcat per donar una resposta immediata i ser eficaç davant les emergències
1 de Gener de 2025

A les portes del final d'any, la presidenta de la Diputació fa balanç de la gestió realitzada pel Govern Provincial durant aquests dotze mesos “en què hem continuat tenint a les persones, i el seu benestar, en el centre de les accions”.

Marta Barrachina destaca la gestió àgil i resolutiva de la Diputació de Castelló en un any marcat per donar una resposta immediata als municipis i ser eficaç davant les emergències.

A les portes del final d'any, la presidenta de la Diputació fa balanç de la gestió realitzada pel Govern Provincial durant aquests dotze mesos “en què hem continuat tenint a les persones, i el seu benestar, en el centre de les accions”.

Sobre aquest tema, la dirigent provincial ha expressat que “durant aquest any hem avançat a resoldre les demandes i necessitats dels municipis, com el proveïment de l'aigua, la millora de carreteres i dotar de més recursos als ajuntaments perquè el nostre compromís amb tots ells continua sent ferm i real”. “Des que iniciem la legislatura ens hem marcat el compromís de portar progrés, oportunitats i lideratge a la nostra província, als seus 135 municipis”, ha incidit Marta Barrachina.

Unes premisses que durant el present exercici han regit l'acció política del Govern Provincial “i el benestar de les persones continua marcant el camí a seguir”.

Eixe benestar s'aconsegueix garantint serveis bàsics per al dia a dia dels castellonencs, destacant en primer lloc les accions en matèria hídrica que s'han dut a terme des de la institució provincial durant aquest 2024. “Hem reforçat el nostre compromís per contribuir a la millora de la qualitat de vida dels veïns dels 135 municipis de la província, suplint el dèficit que puga haver-hi i garantint serveis bàsics en tot el territori com pot ser l'aigua”, ha indicat la presidenta de la Diputació.

En el present exercici s'ha concedit tota una sèrie d'ajudes perquè el proveïment d'aigua potable deixe de ser un problema per als municipis. Així, en 2024 la institució provincial ha destinat 1,2 milions d'euros per a corregir problemes de proveïment i reparar instal·lacions, “per a protegir el bé comú que és l'aigua”. Aquesta inversió s'ha destinat a reparar instal·lacions, subministrar cubes i costejar la despesa corrent de municipis de menys de 20.000 habitants que requerien ajuda en les seues infraestructures hídriques. Una ajuda que per al pròxim exercici cobrarà més força encara ja que el pressupost per a l’AGA (Ajudes per a la Garantia del Proveïment d'Aigua Potable) s'incrementa fins a aconseguir 1,5 milions d'euros, una inversió per a donar eixa resposta eficaç i àgil que s'ha marcat el Govern Provincial.

A més, la Diputació va reafirmar el seu compromís davant les emergències hídriques dels municipis amb el finançament del 100% de les ajudes sol·licitades per a cubes d'aigua potable amb l'aportació de prop de 121.000 euros a suplementar el pressupost de la primera convocatòria de l’AGA.

Dins d'eixa resposta ràpida, la institució provincial també va injectar a l'estiu, i en temps rècord, 334.500 euros als municipis que van haver d'afrontar el dèficit hídric amb cubes d'aigua. Amb això, la inversió total destinada en 2024 a garantir l'aigua potable ha ascendit a més de 1,3 milions d'euros. “La cohesió, l'eficiència i la solidaritat són les claus en la gestió dels recursos hídrics per part d'aquesta institució provincial. I ho vam demostrar amb fets reals i efectius”, ha subratllat Marta Barrachina.

La depuració d'aigües és un altre tema inclòs en la gestió hídrica per part del Govern Provincial i, en eixe sentit, són diverses les actuacions activades enguany entre les quals es troben les obres de l'estació depuradora de Cabanes, l'Alcúdia de Veo i Benlloch, actuacions incloses en les 14 a executar i que estaran concloses abans de l'1 de gener del 2026. “Des del manteniment de les infraestructures fins a la inversió en tecnologia per a la digitalització, cada pas que donem enfocat a protegir i gestionar millor els nostres recursos hídrics, perquè cada gota compta”, ha afegit la màxima representant de la institució provincial.

Millora de la xarxa viària provincial

Un altre dels puntals per a reforçar el benestar i impulsar els 135 municipis, es troba en la millora de la xarxa viària provincial. La millora de la xarxa de carreteres és sinònim de desenvolupament i vertebració del territori i una de les grans apostes de la institució provincial. Com ha expressat la dirigent provincial, “cada infraestructura que millorem ajuda a consolidar la població en el conjunt del nostre territori”. “Per al Govern Provincial és fonamental i prioritari reforçar la seguretat dels castellonencs i millorar les comunicacions entre els nostres 135 municipis, perquè amb això fomentem el desenvolupament econòmic i el progrés de la nostra terra”. En eixe sentit, durant el present exercici, la institució provincial ha actuat en la millora de trams de diverses carreteres com la CV-203, CV-213, CV-207, CV-154, CV-159 i CV-167. Des de la Diputació continuaran invertint en la millora de la xarxa de carreteres perquè això és sinònim d'invertir en el benestar dels ciutadans i, en eixe sentit, per al pròxim exercici 2025 es destinaran 9,48 milions d'euros, quantitat que augmenta en 800.000 euros respecte a enguany. També es veurà incrementat en 400.000 euros la millora de camins rurals i pistes de la mà de la creació d'una nova línia per a vials que no són carreteres i l'ampliació del contracte de camins. La partida total per a camins rurals i pistes suma 1.545.000 euros amb el que es milloren les connexions i es continua vertebrant la província.

Impuls als 135 municipis

Un dels objectius del Govern Provincial des del minut zero està sent donar les màximes oportunitats als 135 municipis, sobretot als més xicotets, la raó de ser de la Diputació. El Pla Diputació Impulsa és una mostra d'això, amb una inversió de quasi 32 milions per als exercicis 2024 i 2025, un milió més que en el pla anterior, la qual cosa ha permés executar més obres i oferir més serveis amb menys burocràcia i més llibertat.

La inversió destinada al Fons de Cooperació també ha sigut la més elevada de la Diputació en superar els 14,8 milions d'euros “per a reforçar el nostre suport als municipis més xicotets, els que més recursos necessiten i la raó de ser d'aquesta institució”, ha subratllat la presidenta. “L'objectiu de la nostra acció de Govern és sempre destinar més recursos al conjunt dels municipis, donar resposta a les necessitats dels castellonencs i solucionar els problemes de manera eficient i efectiva”, ha reiterat Marta Barrachina.

Resposta davant l'emergència

A més d'eixos dos programes que van directes a ajudar als ajuntaments, el Govern Provincial ha activat enguany diferents convenis singulars així com el pla de transició energètica Diputació Ressol per a reforçar l'aposta per les energies renovables respectuoses amb l'entorn i, al mateix temps, generar estalvis en la factura elèctrica dels xicotets municipis de la nostra província. Enguany a través de la instal·lació de 44 instal·lacions de plaques fotovoltaiques, un total de 34 municipis de la província han aconseguit reduir la despesa energètica i tindre més diners disponibles per a invertir en serveis i millores per als seus veïns.

En l'impuls als 135 municipis també s'inclou el programa Diputació Respon que ha inclòs la instal·lació d’helisuperficies, així com una línia de crèdit per a possibles catàstrofes i emergències. Arribats a aquest aquest punt és de ressaltar la Diputació de Castelló ha dotat per primera vegada d'una línia específica per a actuar davant les emergències. Una línia que la dana del 29 d'octubre ha demostrat l'eficaç i necessari que ha sigut crear aquesta partida econòmica. Disposada per a atallar els greus danys causats per un temporal històric i d'una gravetat manifesta, la resposta va ser immediata. A més, dels 200.000 euros reservats en 2024 es va duplicar la xifra fins als 400.000 euros, amb l'objectiu d'ajudar amb diligència a superar la catàstrofe.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador