La presidenta de la institució provincial firma, al costat del president de la Generalitat i la presidenta de la Cambra, un conveni amb l'objectiu de potenciar els sectors estratègics de la província.
Marta Barrachina enaltix la unió de la Diputació amb el Consell i la Cambra de Comerç de Castelló per a revitalitzar l'economia de la província.
La presidenta de la institució provincial ha firmat, al costat del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la presidenta de la Cambra, Mª Dolores Guillamón, un conveni amb l'objectiu de potenciar els sectors estratègics de la província.
“Comptem amb el millor territori i amb un potencial econòmic més que demostrat i la unió de sinergies és fonamental perquè la nostra terra siga més productiva i competitiva”, ha expressat Marta Barrachina qui ha sigut part protagonista de l'acte que s'ha dut a terme esta vesprada en la Cambra de Comerç de Castelló. Una rúbrica a tres bandes per a assegurar una col·laboració la fi de la qual és la realització d'un estudi orientat al desenvolupament econòmic de la província de Castelló.
L'acord aconseguit ve motivat pel fet que, una província com la de Castelló, amb un teixit productiu divers i amb un alt potencial de creixement en sectors estratègics com la innovació, la indústria, el turisme, l'energia, les mines i el comerç, s'enfronta a desafiaments estructurals que requerixen una planificació estratègica per a fomentar la competitivitat empresarial, l'atracció d'inversions i la generació d'ocupació de qualitat en les seues diferents comarques. “En eixe camí, la col·laboració entre administracions, en este cas la Diputació de Castelló i el Consell, així com agent econòmics com la Cambra de Comerç de Castelló, és clau per a dissenyar solucions eficaces que permeten l'impuls i rellançament de l'economia de la nostra província d'una forma sostenible i equilibrada”, ha explicat la dirigent provincial.
I, per a abordar els reptes als quals s'enfronta la província castellonenca, es fa imprescindible l'elaboració d'un estudi integral i per fases, que permeta una anàlisi detallada de la situació en cada comarca, identificant oportunitats específiques i proposant projectes concrets adaptats a les necessitats de cada territori.
Amb tot, l'acord aconseguit inclou tres punts. En primer lloc, l'elaboració d'un estudi estratègic per fases i comarques. Al respecte, es durà a terme un estudi estructurat en diferents fases, atesa la realitat de cada comarca de la província de Castelló. Una anàlisi que permetrà diagnosticar la situació econòmica actual en cada zona; identificar sectors estratègics amb potencial de creixement i transformació; analitzar les fortaleses i debilitats del teixit productiu local; i establir propostes concretes de projectes comarcalitzats que contribuïsquen al desenvolupament i generació d'ocupació.
En segon lloc es fa referència a la identificació i desenvolupament de projectes estratègics. I és que, a partir de l'estudi, s'impulsaran projectes específics orientats a enfortir la competitivitat de la província, abordant àrees clau com la innovació i la digitalització, la indústria i l'energia o el turisme i el comerç.
En tercer i últim lloc destaca la cooperació institucional i seguiment de resultats. En este punt, les parts firmants es comprometen a treballar conjuntament en el disseny, desenvolupament i implementació de les iniciatives que es deriven de l'estudi, així com en el seguiment i avaluació del seu impacte en el creixement econòmic i la creació d'ocupació a la província de Castelló.
“L'arribada d'oportunitats, progrés i desenvolupament a la nostra terra ha d'anar lligat a la creació de llaços, sinergies i col·laboracions entre administracions, i per això acords com el que hui firmem són fonamentals”, ha incidit la presidenta Marta Barrachina.
En eixe compromís per fer de Castelló una província generadora d'oportunitats i que el conjunt del territori siga font d'ocupació i desenvolupament econòmic, cal destacar que, després de la situació provocada pel tancament de Marie Claire a Vilafranca, la Diputació de Castelló i la Generalitat van anunciar conjuminar esforços per a potenciar el teixit productiu i empresarial de Castelló.
A este efecte, des dels centres CEDES de Morella i Albocàsser s'ha prestat orientació professional als ex treballadors de l'empresa Marie Claire, així com als qui es trobaven en situació d'ERTO.
Així mateix, des de la Diputació de Castelló la generació d'oportunitats es reflectix en la seua aposta pel Pla d'Ocupació ja que per al present exercici s'ha incrementat la quantia 300.000 euros fins a aconseguir 1,5 milions d'euros. A això se sumen 130.000 euros destinats al Pla d'Ocupació Rural pròpia de la institució provincial. Este pla s'emmarca dins de la decidida aposta que està fent el Govern Provincial pel món rural, la lluita contra la despoblació i la creació d'ocupació i oportunitats en el conjunt de la província.
A més d'això, destaca la partida pressupostària destinada per a la contractació d'informadors turístics en els municipis de la província, que s'ha incrementat el present exercici un 78,75%, passant de 400.000 a 715.000 euros. Esta partida forma part del pressupost del Patronat Provincial de Turisme i gràcies a esta línia d'ajudes, la institució provincial afavorix que els ajuntaments contracten informadors turístics, els quals es convertixen en el millor recurs del poble per a incentivar el turisme i el seu impacte sobre el teixit econòmic i laboral del municipi.