La presidenta de la Diputació presenta les línies estratègiques del servici d'Esports per a 2024 i destaca que la província de Castelló “té tot el potencial per a atraure, visibilitzar i posicionar-se com a gran aparador esportiu”.
La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha presentat la nova marca per a impulsar la província com Castelló Escenari Esportiu i, en la seua aposta per reforçar la província com a escenari esportiu, ha incrementat la partida destinada a les ajudes directes del servici d'Esports fins a aconseguir els 3,9 milions d'euros.
La primera presidenta de la Diputació, al costat del diputat provincial responsable de l'àrea, Iván Sánchez, ha presentat en el matí d'este dijous les línies estratègiques del servici d'Esports per a 2024 i ha destacat que “la província de Castelló té tot el potencial per a atraure, visibilitzar i posicionar-se com a gran aparador esportiu”.
Com ha expressat la màxima representant de la institució provincial, “liderem una província amb un escenari esportiu excepcional, que fusiona orografia i costa per a oferir experiències úniques en el món de l'esport i atraure visitants”.
I la pràctica esportiva en eixe escenari esportiu és la que impulsa la Diputació de Castelló a través de les ajudes directes que sumen 3.905.000 euros i que estan destinades a la realització d'activitats esportives per part de clubs esportius, esportistes, entitats privades, centres educatius i altres entitats. Com ha explicat Marta Barrachina, esta partida ha augmentat 304.500 euros, “la qual cosa es traduïx en un increment d'un 8,4% euros més per al foment de l'esport a la província”.
Quant al desglossament de les ajudes, la presidenta del Govern Provincial ha anat explicant cadascuna de les subvencions.
Pel que fa a les ajudes a clubs esportius per a la realització d'activitats esportives, Marta Barrachina ha explicat que es destinen 1,9 milions d'euros, incrementant 150.000 euros més que en 2023. A més d'eixe increment, per a este 2024 existirà la novetat d'una única convocatòria on els clubs es podran presentar a les quatre modalitats i que són clubs d'elit, d'esport base, d'esport adaptat i esport amateur, estant esta última modalitat dirigida als municipis de menys de 3.000 habitants.
La màxima representant de la institució provincial també ha volgut posar en valor dos novetats en benefici dels esportistes i els clubs. Sobre aquest tema, en esport base i amateur es tindrà en compte la grandària de població. Així mateix, s'inclouen més despeses subvencionables, “una qüestió que dona resposta a les necessitats i demandes que ens han traslladat els clubs de la província i que per part de la Diputació donem resposta”, ha subratllat la presidenta del Govern Provincial.
Quant a les ajudes a esportistes per a la realització d'activitats esportives, la partida s'ha incrementat 10.000 euros fins a aconseguir els 290.000 euros. En este punt, continuen les convocatòries existents de beques a esportistes (200.000 euros) i la convocatòria de subvencions a esportistes amb desplaçaments internacionals (70.000 euros) i, a més, s'incorpora la convocatòria de beques a esportistes que participen en els Jocs Olímpics i Paralímpics de París 2024, amb un import de 20.000 euros.
Quant a les ajudes a centres educatius per a la realització d'activitats esportives en el medi natural, es manté la partida de 100.000 euros. En este punt s'inclouen les activitats de senderisme i activitats nàutiques per als centres d'Educació Secundària de la província de Castelló.
També hi ha una partida destinada a ajudes per a la promoció de la pilota valenciana a la província de Castelló, amb un import de 50.000 euros, (7.000 més que en 2023). I per a la Càtedra Oncologia i Esport de la Universitat Jaume I es destinen 15.000 euros (12.500 euros en 2023).
Esdeveniments esportius
En l'apartat d'ajudes a entitats privades per a l'organització d'esdeveniments esportius, es destinen 1.550.000 euros en total, incrementant-se 135.000 euros més que en 2023 “amb l'objectiu de continuar reforçant l'aposta perquè els esdeveniments esportius siguen un reclam turístic i el gran aparador de la nostra terra per a atraure a turistes i visitants”, ha afegit la presidenta del Govern Provincial. Sobre aquest tema, s'han introduït alguns canvis com l'exclusió d'esdeveniments de caràcter internacional, passant-los a convenis singulars ja que copaven la major part de la convocatòria. També s'ha introduït la despoblació com a criteri de valoració, amb l'objectiu de premiar els esdeveniments que es realitzen en municipis xicotets.
Entre els més de 300 esdeveniments esportius que se celebren per part de la Diputació a l'any, trobem disciplines tan variades com l'atletisme, el ciclisme, el triatló, el trail running, el motociclisme, el tenis, entre altres. Totes eixes disciplines esportives, així com els seus esportistes i la seua orografia i costa es troben reflectides en la nova marca Castelló Escenari Esportiu presentada hui; “una marca que conjumina tot el potencial i el talent esportiu que té la província de Castelló”, ha incidit Marta Barrachina.
La primera presidenta de la Diputació ha afegit que “la inversió en esport no és només una decisió econòmica, és una declaració del nostre compromís amb un futur vibrant, saludable i pròsper per a tots”.
Així mateix, Marta Barrachina ha posat l'accent que “l'aposta per l'esport en la nostra terra suposa per a la nostra terra 40 milions d'euros d'impacte” i ha destacat que “comptem amb la millor arrancada d'any quant a esport es referix gràcies a la Ruta de la Ceràmica, la Mediterranean Epic, les diferents competicions i esdeveniments que es duen a terme en cadascun dels nostres municipis com per exemple la BTT que tindrem a Vall d'Alba este cap de setmana”. “I treballarem incansablement per continuar estant en el més alt de l'esport”, ha afirmat.
La presidenta de la Diputació ha realçat l'esport com un gran generador d'oportunitats a la província, al qual des de la Diputació secunden per quatre raons ja que, com ha explicat, “ens mostra al món gràcies a l'impacte mediàtic que tenen els diferents esdeveniments. Perquè ajuda a desestacionalitzar el turisme i atraure visitants molt especialment als municipis xicotets. Perquè genera llocs de treball i atrau talent i possibilitats de crear nous projectes i iniciatives emprenedores”. I perquè, com ha afegit Marta Barrachina, “és sinònim de salut, benestar i equilibri i des de la Diputació volem mostrar-nos com una província saludable els 365 dies a l'any”.
“Des de la Diputació de Castelló invertim en el futur de la nostra província i posem en valor iniciatives que no sols promouen la salut, sinó que també fomenten l'educació, la cohesió i el creixement econòmic”, ha conclòs la presidenta del Govern Provincial.