La presidenta Marta Barrachina visita, al costat del diputat José María Andrés i l'empresa adjudicatària, tot el dispositiu del servei provincial per al control i tractament contra els mosquits, el pressupost del qual supera el milió d'euros.
La Diputació de Castelló suma més recursos personals, materials i tècnics per a fer front a la lluita contra els mosquits a la província.
La presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, ha visitat, al costat del diputat de Medi Natural, José María Andrés i l'empresa adjudicatària, tot el dispositiu del servei provincial per al control i tractament contra els mosquits, el pressupost del quals supera el milió d'euros. “Des de la Diputació de Castelló reforcem el nostre compromís amb la salut pública i el benestar del conjunt de la ciutadania, amb un contracte un 24% superior a l'anterior, per a garantir una actuació més eficaç, més àgil i més coordinada per a la prevenció, control i tractament de les poblacions de mosquits en tota la província”, ha expressat la dirigent provincial.
El servei té la finalitat de control i tractament de les poblacions de mosquits i simúlids en les zones de Medi natural, així com en les zones urbanes dels municipis de menys de 1.000 habitants de la província de Castelló. Amb això, “donem resposta als ajuntaments més xicotets de la província amb un servei essencial que ens permetrà tindre controlada la plaga de mosquits en les zones urbanes d'estos municipis i garantir la salut i el benestar”, ha assenyalat Marta Barrachina.
La presentació de tot el servei de tractament de mosquits s'ha dut a terme a Torreblanca i ha comptat amb els mitjans humans i l'equipament per a donar cobertura a la província. Tots els sectors de tractament de mosquits estan en mans d'una mateixa empresa que ha guanyat la licitació, “cosa que ens permet moure recursos d'un punt a un altre segons les necessitats reals, guanyant en eficiència i rapidesa”, ha explicat Marta Barrachina.
Al respecte, dins de les principals millores del nou servei de control i tractament de mosquits i simúlids, destaca que, per primera vegada, la Diputació de Castelló s'encarregarà de dur a terme els tractaments contra els mosquits en les zones urbanes dels pobles de la província que compten amb una població menor als 1.000 habitants, un total de 87 municipis. Això permetrà que estos municipis tinguen un millor control de les poblacions de mosquits en la seua àrea urbana a més d'en el medi natural que continuarà fent-se amb equips de Diputació.
A més, una altra de les novetats del nou contracte és l'augment dels mitjans personals, materials i tècnics per a millorar la resposta a la ciutadania, així com l'increment del nombre de jornades de vol. En este sentit, es preveuen set jornades de tractament aeri, podent efectuar-se les set per separat en períodes diferents segons les necessitats.
El tractament aeri es realitza de manera excepcional per al control de la proliferació massiva de mosquits o simúlids, per tant, el temps de resposta ha de ser ràpid des de l'avís de necessitat de tractament. D'esta manera, es millora el temps de resposta, d'un màxim de 7 dies naturals a 3 dies naturals. “Aconseguim més rapidesa, més cobertura, més protecció”, ha comentat la dirigent provincial, qui ha incidit en què “sabem que la lluita contra els mosquits és complexa i requerix la col·laboració d'altres administracions”.
Per al tractament terrestre, s'incrementa la dedicació i quantitat de personal del servei. Quant al director tècnic, s'incrementa la dedicació del 30% al 90% de la seua jornada. En l'apartat de tècnics aplicadors, s'incrementen els tècnics disponibles de 9 tècnics aplicadors a 24. I, finalment, la distribució dels equips de treballs, cada equip estarà format per 2 tècnics aplicadors, amb l'equipament necessari.
També hi ha novetats en l'equipament, amb un increment en la quantitat i qualitat de l'equipament destinat al servei, entre els quals s'inclouen els vehicles tot terrenys, canons nebulitzador, motxilles de pressió prèvia. S'incorporen 4 termonebulitzadores per sector, per als tractaments adulticides. A més, els vehicles tot terreny han d'estar equipats amb cubes i mitjans d'aplicació amb pistola, 2 per sector (6 en total). Es manté el dron per a realitzar les inspeccions. A tot això, s'incorporen al servei dos vehicles amfibis per a la realització d'inspecció i tractament. “Són una ferramenta fonamental donada la inaccessibilitat a moltes àrees inundables sobretot quan s'han produït pluges recents per altres mitjans terrestres”, ha explicat el diputat responsable, José María Andrés.
En el nou contracte també s'inclou la incorporació de dades en Sistema d'Informació Geogràfica (SIG), per a la millora de la gestió i transmissió d'informació, a més d'intensificar la conscienciació ciutadana. Al respecte, s'incrementa la realització de jornades informatives; es duran a terme tres sessions per municipi de litoral i un de prelitoral, i la realització de 15.000 tríptics. El diputat provincial ha insistit que “la lluita contra els mosquits necessita la implicació de tots els agents i, per això, la col·laboració ciutadana és fonamental per a combatre la presència de mosquits en les nostres poblacions”.